Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Servicii

 • Închiriere circuite fibră optică în rețeaua Netcity
 • Administrare și alocare resurse de numerotație IP
 • Registrar pentru nume de domenii cu terminația ".ro"
 • Servicii dedicate exclusiv membrilor Asociației

Închiriere circuite fibră optică în rețeaua Netcity

Asociația Interlan operează o rețea de fibră optică îngropată în canalizația Netcity din municipiul București.

Prin această rețea sunt disponibile pentru închiriere circuite de fibră optică neechipată "dark fiber" destinate utilizării de către operatorii de rețele. La cerere se pot instala și aloca segmente noi de fibră optică, precum și racorduri la clădiri și se asigură asistență pentru proiectarea de rețele de fibră optică.

Lucrările de mentenanță și instalare a elementelor de rețea sunt realizate în parteneriat cu operatori terți care sunt autorizați să efectueze lucrări în infrastructura subterană. Companiile membre ale Asociației își pot desemna un reprezentant care să fie autorizat pentru efectuarea de lucrări în rețeaua proprie, în anumite condiții reglementate.

Pentru mai multe detalii despre acest serviciu, ne puteți contacta pe adresa de e-mail office [at] interlan [dot] ro.

Administrare și alocare resurse de numerotație IP

Începând cu anul 2015, Asociația Interlan administrează resurse de numerotație IP pentru operatorii de rețele din România, având indicativul Local Internet Registry "ro.interlan" atribuit de administratorul regional al resurselor de numerotație din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală RIPE NCC - Réseaux IP Européens Network Coordination Centre.

Serviciile de administrare a resurselor de numerotație IP se adresează tuturor operatorilor de rețele din România și sunt următoarele:

 • administrare spații de adrese IPv4
 • administrare spații de adrese IPv6
 • alocare spații de adrese IPv6
 • administrare numere de sistem autonom (AS number)
 • alocare numere de sistem autonom (AS number)

Companiile membre ale Asociației Interlan pot beneficia de reduceri ale tarifelor de administrare a resurselor, pe baza unor decizii care se iau anual.

Datele de contact sunt disponibile pe site-ul RIPE NCC.

Registrar pentru nume de domenii cu terminația ".ro"

Prin serviciul Registrar, Asociația Interlan asigură gestionarea de nume de domenii de Internet.

Serviciul este disponibil prin intermediul companiei InterLAN Internet Exchange, care este deținută de Asociația Interlan și acreditată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, registrarul acreditat de IANA pentru administrarea numelor de domenii Internet cu terminația ".ro".

De acest serviciu poate beneficia orice furnizor de servicii Internet care deține nume de domenii Internet cu terminația ".ro". Acesta poate fi accesat la https://registrar.interlan.ro.

Servicii dedicate exclusiv membrilor Asociației

Asociația Interlan furnizează și servicii destinate exclusiv către companiile membre, furnizori de servicii de acces la internet și rețele.

Canale de comunicare între reprezentanții companiilor membre

Sunt asigurate mai multe platforme prin care reprezentanții companiilor membre comunică între ei sau primesc diverse informări oficiale:

 • Liste de e-mail generale, regionale, tematice;
 • Forum intern;
 • Grupuri de discuții pe platformele sociale Facebook și LinkedIn.

Întreținerea unui portal cu serviciile oferite de companiile membre, destinat utilizatorilor finali

Portalul cautnet.ro conține serviciile oferite de companiile membre ale Asociației Interlan. Prin accesarea portalului, utilizatorii finali pot identifica furnizori de servicii din rândul acestor companii, având posibilitatea de a-i contacta în vederea încheierii de contracte cu aceștia.

Asistență pentru negocierea condițiilor de acces în imobile proprietate comună

Asociația Interlan pune la dispoziția companiilor membre personal calificat pentru negocierea condițiilor de acces în imobile proprietate comună, fie că este vorba de instalarea unei rețele noi sau de renegocierea unor condiții existente de acces. În cazul în care negocierile nu se pot soluționa pe cale amiabilă, Asociația Interlan poate asigura și furnizarea de servicii suplimentare de natură juridică pentru acest tip de spețe.

Spațiu destinat găzduirii de echipamente pentru interconectare în centrul de date NXDATA-1

În baza parteneriatului cu NXDATA, cel mai mare centru neutru de colocare pentru echipamente de rețele de telecomunicații din România, Asociația pune la dispoziția companiilor membre interesate un spațiu de colocare în centrul NXDATA-1 din București, destinat găzduirii unor echipamente de interconectare, în condiții preferențiale. 

Asigurarea de echipamente de rezervă (backup) pentru operatorii de rețele

Companiile membre ale Asociației Interlan pot accesa un stoc de echipamente de rezervă specifice operatorilor de rețele care oferă servicii destinate utilizatorilor finali, respectiv echipamente pentru rețele PON și echipamente pentru rețele CATV. Acestea sunt destinate închirierii pe durate scurte, pentru acoperirea unor nevoi generate de apariția unor defecțiuni sau avarii ale echipamentelor proprii.

Asigurarea de acces la Internet de siguranță (backup) pentru furnizorii de servicii Internet

Prin acest serviciu, furnizorii de servicii Internet din cadrul Asociației pot beneficia de o conexiune la internet de siguranță (back-up) destinată situațiilor în care aceștia întâmpină probleme cu conexiunile de legătură la Internet. Serviciul se activează la cerere și poate fi controlat printr-o interfață dedicată.

Comunicate de presă

 • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
 • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
 • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
 • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
 • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
 • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
 • 28/06 România a găzduit săptămâna trecută la Timișoara reuniunea regională RIPE SEE 7, evenimentul fiind găzduit de organizația europeană RIPE NCC în parteneriat cu Interlan. mai mult »
 • 02/11 RONOG 4 reunește ca în fiecare an reprezentanți ai operatorilor de rețele din România dar și din străinătate, participanții având astfel posibilitatea de a face schimb de experiență și de a împărtăși soluții și idei. mai mult »
 • 12/10 Asociația Interlan a solicitat oficial Președintelui ANCOM emiterea Deciziei prin care să se stabilească persoanele responsabile cu implementarea Avizului emis pentru rețeaua Netcity din București. mai mult »
 • 28/06 Reuniunea regională RIPE SEE 7 va avea loc anul viitor în perioada 18-19 iunie la Timișoara, evenimentul fiind organizat de RIPE NCC și găzduit de InterLAN Internet Exchange. mai mult »
Interlan Internet Exchange

Articole

 • Looking into the future - Forumul Virtual Euro-IX 02-12-2020 - În data de 2 decembrie are loc Forumul Virtual Euro – IX ‘’Looking into the future’’. Tema de discuție a acestui forum analizează unele dintre modificările tehnice și comerciale ale IXP-urilor și cum se adapteaza IXP-urile noilor schimbări tehnologice. Angela Stănescu, reprezentanta Interlan Internet Exchange prezintă în cadrul panelului ’’IXP Marketplace Panel’’ importanța și necesitatea mai mult »
 • O noua ediție a conferinței Ziua Comunicațiilor 17-09-2020 - Cea de a 24-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor s-a desfășurat în data de 15 septembrie 2020 și a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice din sectorul de telecomunicații, operatori telecom și furnizori de soluții de comunicații, precum și companii de top din IT&C. Asociația Interlan a susținut împreună cu celelalte asociații partenere ediția din acest mai mult »
 • Conferința Ziua Comunicațiilor 09-09-2020 - Ediţia 2020 a conferinţei Ziua Comunicaţiilor adopta un format inovativ, cu dezbateri derulate într-un studio multimedia şi audienţa conectată pe diverse canale online şi social media. Pe 15 septembrie, reprezentaţi ai celor mai relevante instituţii publice implicate în digitalizarea României şi ai principalilor jucători din industrie vor dezbate modul în care telecomunicaţiile ajuta la depăşirea mai mult »
 • Din 15 iulie, InterLAN Internet Exchange găzduiește un server speedtest.net! 15-07-2020 - Speedtest.net este o rețea globală de servere destinate testelor de viteză a conexiunilor la Internet. Milioane de teste se fac zilnic pe serverele puse la dispoziție de operatori terți – furnizori de servicii de acces la internet, furnizori de servicii de hosting etc. Începând cu 15 iulie, InterLAN Internet Exchange pune la dispoziție un astfel de mai mult »
 • Din 10 iulie, InterLAN Internet Exchange se alătură ro.pool.ntp.org, găzduind un server NTP disponibil public 14-07-2020 - Serverele de timp citesc ora reală dintr-un ceas de referință și distribuie informația mai departe prin rețelele de computere, acestea putând fi locale sau publice. Protocolul utilizat pentru distribuirea și sincronizarea timpului pe internet se numește NTP (Network Time Protocol). InterLAN găzduiește un server NTP care este disponibil publicului larg începând cu data de 10 mai mult »
 • Asociația Interlan are o față nouă pe internet 09-04-2020 - Asociația Interlan a inaugurat noul său site de internet, care poate fi accesat pe adresa https://asociatia.interlan.ro. Pe noua platformă care are un design mai proaspăt și modern se regăsesc informații despre Asociație și companiile membre – furnizori de servicii de telecomunicații și rețele din România, serviciile pe care Asociația le pune la dispoziție, știri relevante mai mult »
 • Asociația Interlan scrisoare deschisă către Președintele României 08-04-2020 - Asociația Interlan împreună cu Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România s-au adresat printr-o scrisoare deschisă, Președintelui României cu privire la Proiectul de lege pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici. Documentul a fost preluat și publicat de presa de specialitate și poate fi analizat pe comunicate wall-street.ro și pe hotnews.ro mai mult »
 • Asociația Interlan Dăruiește Speranță! 20-03-2020 - În anul 2019, Asociația Interlan a donat către spitalul județean Călărași un incubator pentru a veni în sprijinul nou născuților prematur.Prin acest proiect, comunitatea furnizorilor locali de servicii de telecomunicații demonstrează faptul că, pe lângă realizarea celei mai mari platforme de interconectare a rețelelor de comunicații electronice la nivel național prin mijloace proprii, reușește să mai mult »
 • Romanian Fiber Optic Conference - Underground fiber optic networks = future? 04-03-2020 - Asociația Interlan participă și susține împreună cu asociațiile partenere ale evenimentului, ediția din acest an a conferinței “Romanian Fiber Optic Conference – Underground fiber optic networks = future?”. Evenimentul are loc la hotel Radisson Blu, București și are ca invitați reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale române, ai industriei telecom dar și ai domeniilor conexe. Romanian Fiber mai mult »
 • O nouă ediție a conferinței Romanian Fiber Optic 17-02-2020 - Cel mai așteptat eveniment al industriei de profil, Romanian Fiber Optic Conference, va avea loc anul acesta în data de 4 martie, la hotel Radisson Blu, în București. Vor participa invitați străini, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale române, ai industriei telecom, dar și ai domeniilor conexe. Evenimentul va fi structurat în două părți: prezentările speaker-ilor invitați mai mult »