Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Servicii

 • Închiriere circuite fibră optică în rețeaua Netcity
 • Administrare și alocare resurse de numerotație IP
 • Registrar pentru nume de domenii cu terminația ".ro"
 • Servicii dedicate exclusiv membrilor Asociației

Închiriere circuite fibră optică în rețeaua Netcity

Asociația Interlan operează o rețea de fibră optică îngropată în canalizația Netcity din municipiul București.

Prin această rețea sunt disponibile pentru închiriere circuite de fibră optică neechipată "dark fiber" destinate utilizării de către operatorii de rețele. La cerere se pot instala și aloca segmente noi de fibră optică, precum și racorduri la clădiri și se asigură asistență pentru proiectarea de rețele de fibră optică.

Lucrările de mentenanță și instalare a elementelor de rețea sunt realizate în parteneriat cu operatori terți care sunt autorizați să efectueze lucrări în infrastructura subterană. Companiile membre ale Asociației își pot desemna un reprezentant care să fie autorizat pentru efectuarea de lucrări în rețeaua proprie, în anumite condiții reglementate.

Pentru mai multe detalii despre acest serviciu, ne puteți contacta pe adresa de e-mail office [at] interlan [dot] ro.

Administrare și alocare resurse de numerotație IP

Începând cu anul 2015, Asociația Interlan administrează resurse de numerotație IP pentru operatorii de rețele din România, având indicativul Local Internet Registry "ro.interlan" atribuit de administratorul regional al resurselor de numerotație din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală RIPE NCC - Réseaux IP Européens Network Coordination Centre.

Serviciile de administrare a resurselor de numerotație IP se adresează tuturor operatorilor de rețele din România și sunt următoarele:

 • administrare spații de adrese IPv4
 • administrare spații de adrese IPv6
 • alocare spații de adrese IPv6
 • administrare numere de sistem autonom (AS number)
 • alocare numere de sistem autonom (AS number)

Companiile membre ale Asociației Interlan pot beneficia de reduceri ale tarifelor de administrare a resurselor, pe baza unor decizii care se iau anual.

Datele de contact sunt disponibile pe site-ul RIPE NCC.

Registrar pentru nume de domenii cu terminația ".ro"

Prin serviciul Registrar, Asociația Interlan asigură gestionarea de nume de domenii de Internet.

Serviciul este disponibil prin intermediul companiei InterLAN Internet Exchange, care este deținută de Asociația Interlan și acreditată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, registrarul acreditat de IANA pentru administrarea numelor de domenii Internet cu terminația ".ro".

De acest serviciu poate beneficia orice furnizor de servicii Internet care deține nume de domenii Internet cu terminația ".ro". Acesta poate fi accesat la https://registrar.interlan.ro.

Servicii dedicate exclusiv membrilor Asociației

Asociația Interlan furnizează și servicii destinate exclusiv către companiile membre, furnizori de servicii de acces la internet și rețele.

Canale de comunicare între reprezentanții companiilor membre

Sunt asigurate mai multe platforme prin care reprezentanții companiilor membre comunică între ei sau primesc diverse informări oficiale:

 • Liste de e-mail generale, regionale, tematice;
 • Forum intern;
 • Grupuri de discuții pe platformele sociale Facebook și LinkedIn.

Întreținerea unui portal cu serviciile oferite de companiile membre, destinat utilizatorilor finali

Portalul cautnet.ro conține serviciile oferite de companiile membre ale Asociației Interlan. Prin accesarea portalului, utilizatorii finali pot identifica furnizori de servicii din rândul acestor companii, având posibilitatea de a-i contacta în vederea încheierii de contracte cu aceștia.

Spațiu destinat găzduirii de echipamente pentru interconectare în centrul de date NXDATA-1

În baza parteneriatului cu NXDATA, cel mai mare centru neutru de colocare pentru echipamente de rețele de telecomunicații din România, Asociația pune la dispoziția companiilor membre interesate un spațiu de colocare în centrul NXDATA-1 din București, destinat găzduirii unor echipamente de interconectare, în condiții preferențiale. 

Asigurarea de echipamente de rezervă (backup) pentru operatorii de rețele

Companiile membre ale Asociației Interlan pot accesa un stoc de echipamente de rezervă specifice operatorilor de rețele care oferă servicii destinate utilizatorilor finali, respectiv echipamente pentru rețele PON și echipamente pentru rețele CATV. Acestea sunt destinate închirierii pe durate scurte, pentru acoperirea unor nevoi generate de apariția unor defecțiuni sau avarii ale echipamentelor proprii.

Asigurarea de acces la Internet de siguranță (backup) pentru furnizorii de servicii Internet

Prin acest serviciu, furnizorii de servicii Internet din cadrul Asociației pot beneficia de o conexiune la internet de siguranță (back-up) destinată situațiilor în care aceștia întâmpină probleme cu conexiunile de legătură la Internet. Serviciul se activează la cerere și poate fi controlat printr-o interfață dedicată.

Comunicate de presă

 • 05/05 93 de participanți din 25 de țări reprezentând 39 platforme Internet Exchange din lumea întreagă dar și furnizori renumiți de echipamente de telecomunicații s-au reunit în perioada 23-25 aprilie 2023 la Cluj-Napoca pentru a discuta probleme legate de interconectările de rețele la nivel european dar și global la cel de-al 38-lea Forum al organizației europene Euro-IX. În cadrul evenimentului au fost abordate diverse teme de discuții printre care sisteme de certificări, resurse disponibile comunității, noi tehnologii de transfer de date 400G și 800G, platforme de furnizare de conținut, centre de date, soluții de securitate destinate rețelelor de comunicații electronice. Evenimentul a fost organizat de Euro-IX, organizația europeană a platformelor Internet Exchange iar gazda locală a fost InterLAN Internet Exchange, cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România. Cele 25 de țări reprezentate la acest eveniment au fost Austria, Belgia, Brazilia, Cehia, Coasta de Fildeș, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Democratică Congo, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Țările de Jos și Ungaria. Este pentru cea de-a doua oară când InterLAN Internet Exchange găzduiește un Forum Euro-IX în România, după cel de-al 25-lea Forum Euro-IX găzduit în toamna anului 2014 la București. Un Internet Exchange este o platformă deschisă și neutră unde operatorii de rețele de comunicații electronice se pot interconecta pentru a face schimb de trafic de date și Internet în mod liber. O platformă deschisă este o infrastructură fizică furnizată pentru interconectarea rețelelor, disponibiă oricărui operator de rețea care este interesat de schimbul de trafic, fiecare dintre aceștia fiind responsabil pentru asigurarea propriei conexiuni la locația publică de interconectare. O platformă de interconectare neutră nu este deținută sau operată de niciun operator de rețea care participă la schimbul de trafic. Schimbul de trafic în mod liber se realizează atunci când operatorul de rețea care participă la acest schimb poate alege cu ce rețele să fie realizat acest lucru în funcție de necesitățile proprii. Punctele de prezență ale platformelor de interconectare se găsesc în centre de date dedicate instalate în facilități private sau universități și centre de cercetare. InterLAN Internet Exchange este cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România cu puncte de prezență în București și alte 7 orașe din țară (Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara) precum și în Frankfurt, Germania, fiind deținută și operată de Asociația Interlan, o organizație non-profit care susține activitatea furnizorilor de servicii de comunicații electronice și rețele din România. mai mult »
 • 30/09 Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București, unde au participat reprezentanți ai operatorilor de rețele de telecomunicații și ai organizațiilor de profil din Romania precum și din regiune. Evenimentul a reunit peste 130 de participanți ce au abordat subiecte privind direcțiile de dezvoltare a internetului, perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la platformele de schimb de trafic de internet, implementarea tehnologiei 5G în Romania, operaţiuni de testare și măsurare a parametrilor de reţea, Wi-Fi 6, influenţa Unix-ului în apariţia şi dezvoltarea Internet-ului în Romania pe scară largă. mai mult »
 • 06/09 Conferința RONOG revine în forță cu o ediție marcantă, prin participarea celor mai buni specialiști din domeniul telecomunicațiilor. Participanții sunt reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, furnizori de conținut, găzduire servere și domenii de internet, colocare și centre de date, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc. mai mult »
 • 14/02 Asociația Interlan semnalează faptul că prevederile proiectului de lege sunt de natură a afecta interesele legitime ale furnizorilor de servicii de comunicații electronice prin impunerea unor sarcini și obligații administrative disproporționate și cu evident impact economic, care pot genera imposibilitatea desfășurării activității specifice în domeniul comunicațiilor electronice mai mult »
 • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
 • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
 • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
 • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
 • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
 • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
Interlan Internet Exchange

Articole