Asociația Interlan este o organizație non-guvernamentală și non-profit care sprijină și reprezintă interesele furnizorilor de servicii de telecomunicații și rețele din România. Membrii Asociației sunt companii care furnizează servicii de acces la internet, cablu TV, telefonie fixă și servicii conexe. Asociația Interlan deține și operează cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și internet din România, InterLAN Internet Exchange.
Înființată în anul 2005 de reprezentanții unor rețele locale din București, Asociația Interlan a fost încă de la început un mediu de socializare și schimb de idei pentru antreprenorii din domeniul telecomunicațiilor și administratorii rețelelor de date. Unul din primele proiecte dezvoltate de comunitatea Interlan a fost interconectarea rețelelor prin crearea unei platforme scalabile care să permită furnizorilor de servicii de acces la Internet să facă schimb de trafic direct, degrevând conexiunile internaționale de traficul de tip peer-to-peer realizat între utilizatorii finali. Astfel au apărut mai multe puncte de interconectare în cartierele din București iar ulterior acestea au migrat către centre de date profesionale atât în capitala țării cât și în principalele regiuni din provincie. Apărută inițial ca o necesitate de a interconecta rețele locale, denumirea acestei platforme a venit de la sine: Interconnecting Local Area Networks - InterLAN.
Încă din anul 2008, Asociația Interlan s-a alăturat comunităților europene Euro-IX și RIPE NCC, participând la activități și proiecte în cadrul acestora. Euro-IX este organizația europeană a Internet Exchange-urilor iar RIPE NCC este organizația care gestionează resursele de numerotație IP din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Membrii acestor comunități se întâlnesc periodic și discută aspecte ce țin de buna funcționare a Internet-ului, promovând idei și proiecte care sunt implementate apoi pe scară largă de către operatorii de rețele și platforme de interconectare.
Din anul 2014, Asociația Interlan cu susținerea Euro-IX, RIPE NCC și Internet Society a demarat proiectul RONOG, un mediu de schimb de idei al comunității operatorilor de rețele din România, materializat printr-o conferință anuală și grupuri de discuții pe teme legate de funcționarea rețelelor de date și implementarea noilor tehnologii apărute în domeniu.
Asociația Interlan alături de celelalte asociații din domeniu se implică activ pentru buna desfășurare a activității furnizorilor de servicii de acces la Internet și a operatorilor de rețele din România, reprezentând interesele acestora în fața autorităților centrale și locale, participând la întâlniri și mese rotunde, implementând proiecte destinate comunității și asigurând un mediu de comunicare între operatori, furnizori de servicii și echipamente și autorități de reglementare cu scopul de a asigura utilizatorilor finali un Internet mai bun și mai sigur.
Ciprian
Aruștei
Membru în Consiliul Director
Eric Andrei
Băleanu
Președinte
Adrian
Călineață
Vicepreședinte
Daniel
Clipa
Membru în Consiliul Director
Roxana
Coman
Specialist Administrativ
Alex
Csordas
Membru în Consiliul Director
Andrei
Macri
Membru în Consiliul Director
Aba Mark
Mihaly
Membru în Consiliul Director
Andreea
Popa
Specialist Organizare
Angela
Stănescu
Director Executiv