Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Despre noi

Asociația Interlan este o organizație non-guvernamentală și non-profit care sprijină și reprezintă interesele furnizorilor de servicii de telecomunicații și rețele din România. Membrii Asociației sunt companii care furnizează servicii de acces la internet, cablu TV, telefonie fixă și servicii conexe. Asociația Interlan deține și operează cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și internet din România, InterLAN Internet Exchange.

Un Internet Exchange Point este o infrastructură fizică care permite mai multor furnizori de servicii de acces la internet să schimbe traficul între rețelele proprii în mod liber sau pe baza unor întelegeri, evitând folosirea unei părți din banda de internet livrată de furnizorii lor.

Înființată în anul 2005 de reprezentanții unor rețele locale din București, Asociația Interlan a fost încă de la început un mediu de socializare și schimb de idei pentru antreprenorii din domeniul telecomunicațiilor și administratorii rețelelor de date. Unul din primele proiecte dezvoltate de comunitatea Interlan a fost interconectarea rețelelor prin crearea unei platforme scalabile care să permită furnizorilor de servicii de acces la Internet să facă schimb de trafic direct, degrevând conexiunile internaționale de traficul de tip peer-to-peer realizat între utilizatorii finali. Astfel au apărut mai multe puncte de interconectare în cartierele din București iar ulterior acestea au migrat către centre de date profesionale atât în capitala țării cât și în principalele regiuni din provincie. Apărută inițial ca o necesitate de a interconecta rețele locale, denumirea acestei platforme a venit de la sine: Interconnecting Local Area Networks - InterLAN.

Încă din anul 2008, Asociația Interlan s-a alăturat comunităților europene Euro-IX și RIPE NCC, participând la activități și proiecte în cadrul acestora. Euro-IX este organizația europeană a Internet Exchange-urilor iar RIPE NCC este organizația care gestionează resursele de numerotație IP din Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Membrii acestor comunități se întâlnesc periodic și discută aspecte ce țin de buna funcționare a Internet-ului, promovând idei și proiecte care sunt implementate apoi pe scară largă de către operatorii de rețele și platforme de interconectare.

Din anul 2014, Asociația Interlan cu susținerea Euro-IX, RIPE NCC și Internet Society a demarat proiectul RONOG, un mediu de schimb de idei al comunității operatorilor de rețele din România, materializat printr-o conferință anuală și grupuri de discuții pe teme legate de funcționarea rețelelor de date și implementarea noilor tehnologii apărute în domeniu.

Asociația Interlan alături de celelalte asociații din domeniu se implică activ pentru buna desfășurare a activității furnizorilor de servicii de acces la Internet și a operatorilor de rețele din România, reprezentând interesele acestora în fața autorităților centrale și locale, participând la întâlniri și mese rotunde, implementând proiecte destinate comunității și asigurând un mediu de comunicare între operatori, furnizori de servicii și echipamente și autorități de reglementare cu scopul de a asigura utilizatorilor finali un Internet mai bun și mai sigur.

Comunicate de presă

 • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
 • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
 • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
 • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
 • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
 • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
 • 28/06 România a găzduit săptămâna trecută la Timișoara reuniunea regională RIPE SEE 7, evenimentul fiind găzduit de organizația europeană RIPE NCC în parteneriat cu Interlan. mai mult »
 • 02/11 RONOG 4 reunește ca în fiecare an reprezentanți ai operatorilor de rețele din România dar și din străinătate, participanții având astfel posibilitatea de a face schimb de experiență și de a împărtăși soluții și idei. mai mult »
 • 12/10 Asociația Interlan a solicitat oficial Președintelui ANCOM emiterea Deciziei prin care să se stabilească persoanele responsabile cu implementarea Avizului emis pentru rețeaua Netcity din București. mai mult »
 • 28/06 Reuniunea regională RIPE SEE 7 va avea loc anul viitor în perioada 18-19 iunie la Timișoara, evenimentul fiind organizat de RIPE NCC și găzduit de InterLAN Internet Exchange. mai mult »
Interlan Internet Exchange

Articole

 • Interlan împlinește 16 ani! 02-10-2021 - Asociația Interlan a sărbătorit luna aceasta 16 ani de la înființare. Mulțumim membrilor și partenerilor pentru încrederea acordată de-a lungul timpului. Asociația Interlan își menține în continuare tradiția, implementând proiecte destinate comunității și asigurând un mediu de comunicare între operatori, furnizori de servicii și echipamente și autorități de reglementare cu scopul de a asigura utilizatorilor mai mult »
 • Workshop tehnic InterLAN 01-10-2021 - În perioada 1-3 Octombrie Asociația Interlan organizează pentru membrii săi un nou Workshop pe teme tehnice, eveniment desfășurat la Hotel Poseidon în Jupiter, Constanța. Participanții s-au implicat activ în dezbaterile subiectelor iar printre temele discutate se numără: Platforma TVX, Sisteme de supraveghere, Autorizare Rețele FO, SRT, precum și alte teme de interes pentru comunitatea InterLAN. mai mult »
 • SNP devine membru cu drepturi depline în Asociația Interlan 11-08-2021 - mai mult »
 • InterLAN Internet Exchange se alătură comunității MANRS 03-08-2021 - Începând cu data de 3 august 2021 InterLAN Internet Exchange se alătură comunității MANRS, fiind un participant activ în cadrul acestui proiect. Normele convenite reciproc pentru securitatea rutării (MANRS) reprezintă o inițiativă globală, susținută de Internet Society (ISOC), care oferă soluții pentru reducerea celor mai frecvente amenințări legate de rutarea datelor. ISOC este o organizație mai mult »
 • Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Asociației Interlan din 5 iulie 2021 05-07-2021 - În data de 5 iulie 2021 are loc online Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Asociației Interlan. În cadrul Adunării Generale Extraordinare este prezentat și aprobat planul de buget pe anul 2021, se iau decizii privind proiecte viitoare și sunt aderați noi membri în cadrul Asociației precum și noul Consiliu Director și Președintele Asociației. În urma mai mult »
 • Adunarea Generală Ordinară a Membrilor Asociației Interlan 29-04-2021 - În data de 29 aprilie 2021 are loc Adunarea Generală Ordinară a membrilor Asociației Interlan. În cadrul Adunării Generale este prezentat și aprobat  Bilanțul Contabil pentru 2020, precum și Raportul de activitate pe anul 2020 si descărcarea de gestiune a Consiliului Director. mai mult »
 • Adunarea Generală a Membrilor Asociației Interlan 09.04.2021 09-04-2021 - În data de 09 aprilie 2021 are loc Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Asociației Interlan. În cadrul Adunării Generale Extraordinare este prezentat și aprobat noul statut al Asociației și sunt aderați noi membri în cadrul acesteia. mai mult »
 • Looking into the future - Forumul Virtual Euro-IX 02-12-2020 - În data de 2 decembrie are loc Forumul Virtual Euro – IX ‘’Looking into the future’’. Tema de discuție a acestui forum analizează unele dintre modificările tehnice și comerciale ale IXP-urilor și cum se adapteaza IXP-urile noilor schimbări tehnologice. Angela Stănescu, reprezentanta Interlan Internet Exchange prezintă în cadrul panelului ’’IXP Marketplace Panel’’ importanța și necesitatea mai mult »
 • O noua ediție a conferinței Ziua Comunicațiilor 17-09-2020 - Cea de a 24-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor s-a desfășurat în data de 15 septembrie 2020 și a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice din sectorul de telecomunicații, operatori telecom și furnizori de soluții de comunicații, precum și companii de top din IT&C. Asociația Interlan a susținut împreună cu celelalte asociații partenere ediția din acest mai mult »
 • Conferința Ziua Comunicațiilor 09-09-2020 - Ediţia 2020 a conferinţei Ziua Comunicaţiilor adopta un format inovativ, cu dezbateri derulate într-un studio multimedia şi audienţa conectată pe diverse canale online şi social media. Pe 15 septembrie, reprezentaţi ai celor mai relevante instituţii publice implicate în digitalizarea României şi ai principalilor jucători din industrie vor dezbate modul în care telecomunicaţiile ajuta la depăşirea mai mult »

Echipa

Eric Andrei Băleanu

Eric Andrei

Băleanu

Președinte

Adrian Călineață

Adrian

Călineață

Membru în Consiliul Director

Andreea Cătănescu

Andreea

Cătănescu

Specialist Organizare

Roxana Coman

Roxana

Coman

Specialist Administrativ

Cristian Copcea

Cristian

Copcea

Vicepreședinte

Laura Duțu

Laura

Duțu

Asistent Manager

Marius Enachi

Marius

Enachi

Membru în Consiliul Director

Andrei Macri

Andrei

Macri

Membru în Consiliul Director

Adrian Râpă

Adrian

Râpă

Membru în Consiliul Director

Adrian Sima

Adrian

Sima

Membru în Consiliul Director

Angela Stănescu

Angela

Stănescu

Director Executiv