Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Asociația Interlan a fost onorată cu premiul pentru contribuția sa semnificativă la evoluția și colaborarea furnizorilor de servicii de telecomunicații și rețele din România, în cadrul primei ediții a Galei Ziarului Pozitiv, desfășurată în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie București.

Într-un eveniment dedicat recunoașterii excelenței și impactului pozitiv în diverse domenii, Asociația Interlan a fost apreciată pentru eforturile sale continue de a îmbunătăți sectorul telecomunicațiilor din România. Premiul a fost acordat pentru inițiativele de colaborare și dezvoltare a rețelelor, care au avut un impact considerabil asupra industriei și comunității.

Eric Andrei Băleanu, Președintele Asociației Interlan, a mulțumit organizatorilor pentru apreciere și a subliniat importanța acestui premiu pentru comunitatea de telecomunicații. „Suntem onorați să primim acest premiu și mulțumim Ziarului Pozitiv pentru recunoașterea eforturilor noastre. Asociația Interlan reunește peste 50 de companii membre, dintr-un total de aproximativ 300 de companii din sector, conform ultimelor date furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații. Această recunoaștere ne motivează să continuăm să dezvoltăm și să sprijinim activitatea membrilor noștri,” a declarat Eric Andrei Băleanu în discursul său, menționând și importanța evenimentului RONOG (Romanian Network Operators Group), găzduit de Asociația Interlan. Acest eveniment anual aduce împreună operatorii de rețele din România pentru a discuta inovațiile și provocările din industrie. „RONOG este o platformă esențială pentru schimbul de cunoștințe și colaborare între operatorii de rețele. De asemenea, asociația dezvoltă diverse servicii menite să sprijine activitatea membrilor noștri, contribuind astfel la progresul și profesionalizarea sectorului de telecomunicații,” a mai adăugat Președintele Asociației.

Asociația Interlan este o organizație dedicată susținerii și dezvoltării colaborării între furnizorii de servicii de telecomunicații și rețele din România. Cu un portofoliu bogat de activități și proiecte, asociația joacă un rol crucial în crearea unui mediu de afaceri competitiv și inovativ în sectorul telecomunicațiilor.

Premiul acordat Asociației Interlan în cadrul Galei Ziarului Pozitiv 2024 reprezintă o recunoaștere a angajamentului și dedicării sale pentru îmbunătățirea infrastructurii de telecomunicații din România. Asociația va continua să își susțină membrii și să contribuie la dezvoltarea unui sector dinamic și colaborativ.

 

 

Sursa: https://www.interlan.ro/asociatia-interlan-premiata-pentru-contributia-la-evolutia-si-colaborarea-furnizorilor-de-telecomunicatii-in-cadrul-galei-ziarului-pozitiv-2024/


ANGA COM

15.05.2024

Evenimentul ANGA COM are loc la Köln, Germania, între 14 și 16 mai 2024. Evenimentul reunește operatorii de rețea și furnizorii de conținut și vizează soluții pentru problemele de distribuție în bandă largă și media. Ca parte a delegației Asociației Interlan, așteptăm cu nerăbdare să facem schimb de idei, să promovăm colaborările și să contribuim la discuțiile care modelează viitorul industriei noastre.

Sursa: https://www.interlan.ro/anga-com/


În perioada 19 – 21 martie 2024, delegația Asociației Interlan participă la conferința FTTH 2024 care se desfășoară la Berlin, Germania.

Conferința FTTH este evenimentul european unde se reunesc peste 120 de expozanți și parteneri, prezentând cele mai recente fibre, produse și soluții FTTH precum și cele mai recente tendințe din industrie.

 

Sursa: https://www.interlan.ro/conferinta-ftth-2024/


Începând cu 04.11.2023 TV Net Star 2018 SRL devine membru cu drepturi depline în Asociația Interlan


Astazi, 8 februarie 2024, are loc Competiția Worldskills de Cablarea Rețelelor informatice - Meseria jonctor fibră optică. Este prima olimpiadă din România pe meseria Jonctor Fibra Optica iar Asociația Interlan susține în calitate de partener această ediție.

 


În data de 04 noiembrie 2023 are loc Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Asociației Interlan.

 

În cadrul Adunării Generale Ordinare se iau decizii privind proiecte viitoare și sunt aderați noi membri în cadrul Asociației.


Asociația Interlan s-a alăturat inițiativei ApTI și împreuna cu alte organizații au trimis o scrisoare deschisă către Ministerele de Interne și Externe ale României pe tema #Chatcontrol - o propunere de Regulament UE care ar însemna de fapt crearea unui sistem de monitorizare a conversațiilor criptate.

În total, 11 organizații trag semnalul de alarmă și speră ca autoritățile să îl audă deoarece dacă Regulamentul #ChatControl va trece, tot ce înseamnă un Internet sigur, cu comunicații confidențiale și private, va dispărea.

Conținutul scrisorii și semnatarii acesteia se află mai jos:

 

Către Ministerul Afacerilor Interne 

Către Ministerul Afacerilor Externe

Organizațiile semnatare vă adresează prin prezenta scrisoare deschisă un îndemn de a nu susține, în cadrul discuțiilor din Consiliul European cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, versiunea actuală de propunere de Regulament “de stabilire a normelor de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor” 2022/0155(COD).

Practic, Comisia Europeană propune o monitorizare fără precedent: conversațiile online ale tuturor cetățenilor Uniunii Europene ar urma să fie monitorizate în mod continuu.Tot conținutul urcat online ar urma să fie scanat, la cererea guvernelor. Acest demers va vulnerabiliza conversațiile online ale tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană și a fost denumit peiorativ #ChatControl.

În Marea Britanie, o propunere legislativă similară, Online Safety Bill, a fost criticată dur deopotrivă de companii și de societatea civilă. Propunerea engleză ar urma să implementeze un mecanism similar cu #ChatControl - făcând obligatorie scanarea tuturor conversațiilor cetățenilor. Companii precum WhatsApp și Signal au avertizat guvernul englez că mai degrabă își vor retrage produsele de pe piața locală decât să se supună noii legi.

Acum câteva zile Guvernul Marii Britanii a schimbat formularea propunerii, clarificând astfel că obligațiile de scanare a comunicațiilor vor fi aplicate doar atunci când este fezabil din punct de vedere tehnic ca monitorizarea să nu compromită siguranța și confidențialitatea conversațiilor.

Comisia Europeană, însă, a eșuat până în prezent să facă modificări esențiale pentru a proteja drepturile omului, inclusiv viața privată, libertatea de exprimare și prezumția de nevinovăție.

Propunerea de Regulament al UE, a fost criticată de experți juridici, de societatea civilă din Uniunea Europeană (o scrisoare similară cu peste 80 de semnatari a fost trimisă către statele UE pe 13 septembrie) și de experți din mediul academic. Opt dintre statele membre ale Uniunii au ridicat deja semnalul de alarmă legat de forma actuală a propunerii de Regulament.

Chiar Serviciul Juridic din Consiliul European avertizează că aceasta ar încălca probabil drepturile a sute de milioane de persoane din Europa, fără a exista vreo suspiciune că aceștia au făcut ceva greșit.

Peste 500 de cadre universitare, inclusiv din 19 țări ale UE, au explicat că propunerea Chat Control este periculoasă din punct de vedere tehnic și reprezintă o amenințare serioasă la adresa criptării. Implementarea formei actuale ar compromite siguranța și confidențialitatea conversațiilor online ale cetățenilor.

Mai mult, Comisia Europeană propune să excludă propriile comunicări din monitorizare, practic recunoscând faptul că nu se poate asigura confidențialitatea comunicațiilor prin această monitorizare.

Organizațiile semnatare cer, prin prezenta scrisoare deschisă, ca România să se poziționeze de partea drepturilor omului și să protejeze cetățenii români și cetățenii Uniunii Europene de o monitorizare invazivă și nejustificată.

 1. Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI
 2. ActiveWatch
 3. Asociația Pe Stop
 4. Asociația Dream Project
 5. Asociația Mediawise Society
 6. Asociația Declic
 7. Centrul pentru Inovare Publică
 8. Centrul pentru Jurnalism Independent
 9. Expert Forum
 10. Asociația pentru Dezvoltarea Internetului - ISOC Romania Chapter
 11. Asociația Interlan

București, 15 septembrie 2023


În perioada 14-16 iulie 2023 a avut loc la Hotel Caro Workshop #7 Interlan.

Membrii comunității au avut posibilitatea să viziteze centrele de date M247, Voxility, NXDATA1 și NXDATA2 precum și să participe în dezbaterea noilor proiecte de interes.

 


Delegația Asociației Interlan a participat la conferința "Romanian Fiber Optic Conference" care s-a desfășurat pe data de 11 mai 2023 la București, în incinta Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” unde reprezentanții Interlan au avut diverse discuții cu cei prezenți.

Evenimentul a conținut prezentări și dezbateri pe teme naționale de interes comun, precum: soluții tehnice pentru cablarea interioară cu fibră optică adaptată la diverse clădiri, nevoia și cererea mare de resurse umane în implementările viitoare ale rețelelor de fibră optică, educatie si training pe fibră optică, tendințele viitoare în utilizarea fibrei optice sensibile pentru oameni, clădiri și comunități.

Asociația Interlan a donat un dulap metalic reprezentând un punct de distribuție rețea de comunicații electronice, pentru secțiunea Fiber Optic Experience din cadrul Muzeului Tehnic.


Începând cu 22.04.2023, SMART AGENCY S.R.L. devine membru cu drepturi depline în Asociația Interlan.