Asociația Interlan s-a alăturat inițiativei ApTI și împreuna cu alte organizații au trimis o scrisoare deschisă către Ministerele de Interne și Externe ale României pe tema #Chatcontrol - o propunere de Regulament UE care ar însemna de fapt crearea unui sistem de monitorizare a conversațiilor criptate.
În total, 11 organizații trag semnalul de alarmă și speră ca autoritățile să îl audă deoarece dacă Regulamentul #ChatControl va trece, tot ce înseamnă un Internet sigur, cu comunicații confidențiale și private, va dispărea.
Conținutul scrisorii și semnatarii acesteia se află mai jos:
Către Ministerul Afacerilor Interne
Către Ministerul Afacerilor Externe
Organizațiile semnatare vă adresează prin prezenta scrisoare deschisă un îndemn de a nu susține, în cadrul discuțiilor din Consiliul European cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, versiunea actuală de propunere de Regulament “de stabilire a normelor de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor” 2022/0155(COD).
Practic, Comisia Europeană propune o monitorizare fără precedent: conversațiile online ale tuturor cetățenilor Uniunii Europene ar urma să fie monitorizate în mod continuu.Tot conținutul urcat online ar urma să fie scanat, la cererea guvernelor. Acest demers va vulnerabiliza conversațiile online ale tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană și a fost denumit peiorativ #ChatControl.
În Marea Britanie, o propunere legislativă similară, Online Safety Bill, a fost criticată dur deopotrivă de companii și de societatea civilă. Propunerea engleză ar urma să implementeze un mecanism similar cu #ChatControl - făcând obligatorie scanarea tuturor conversațiilor cetățenilor. Companii precum WhatsApp și Signal au avertizat guvernul englez că mai degrabă își vor retrage produsele de pe piața locală decât să se supună noii legi.
Acum câteva zile Guvernul Marii Britanii a schimbat formularea propunerii, clarificând astfel că obligațiile de scanare a comunicațiilor vor fi aplicate doar atunci când este fezabil din punct de vedere tehnic ca monitorizarea să nu compromită siguranța și confidențialitatea conversațiilor.
Comisia Europeană, însă, a eșuat până în prezent să facă modificări esențiale pentru a proteja drepturile omului, inclusiv viața privată, libertatea de exprimare și prezumția de nevinovăție.
Propunerea de Regulament al UE, a fost criticată de experți juridici, de societatea civilă din Uniunea Europeană (o scrisoare similară cu peste 80 de semnatari a fost trimisă către statele UE pe 13 septembrie) și de experți din mediul academic. Opt dintre statele membre ale Uniunii au ridicat deja semnalul de alarmă legat de forma actuală a propunerii de Regulament.
Chiar Serviciul Juridic din Consiliul European avertizează că aceasta ar încălca probabil drepturile a sute de milioane de persoane din Europa, fără a exista vreo suspiciune că aceștia au făcut ceva greșit.
Peste 500 de cadre universitare, inclusiv din 19 țări ale UE, au explicat că propunerea Chat Control este periculoasă din punct de vedere tehnic și reprezintă o amenințare serioasă la adresa criptării. Implementarea formei actuale ar compromite siguranța și confidențialitatea conversațiilor online ale cetățenilor.
Mai mult, Comisia Europeană propune să excludă propriile comunicări din monitorizare, practic recunoscând faptul că nu se poate asigura confidențialitatea comunicațiilor prin această monitorizare.
Organizațiile semnatare cer, prin prezenta scrisoare deschisă, ca România să se poziționeze de partea drepturilor omului și să protejeze cetățenii români și cetățenii Uniunii Europene de o monitorizare invazivă și nejustificată.
București, 15 septembrie 2023
In perioada 14-16 iulie 2023 a avut loc la Hotel Caro Workshop #7 Interlan.
Membrii comunității au avut posibilitatea sa viziteze centrele de date M247, Voxility, NXDATA1 si NXDATA2 precum si sa participe in dezbaterea noilor proiecte de interes.
Delegația Asociației Interlan a participat la conferința "Romanian Fiber Optic Conference" care s-a desfășurat pe data de 11 mai 2023 la București, în incinta Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” unde reprezentanții Interlan au avut diverse discuții cu cei prezenți.
Evenimentul a conținut prezentări și dezbateri pe teme naționale de interes comun, precum: soluții tehnice pentru cablarea interioară cu fibră optică adaptată la diverse clădiri, nevoia și cererea mare de resurse umane în implementările viitoare ale rețelelor de fibră optică, educatie si training pe fibră optică, tendințele viitoare în utilizarea fibrei optice sensibile pentru oameni, clădiri și comunități.
Asociația Interlan a donat un dulap metalic reprezentând un punct de distribuție rețea de comunicații electronice, pentru secțiunea Fiber Optic Experience din cadrul Muzeului Tehnic.
Începând cu 22.04.2023, SMART AGENCY S.R.L. devine membru cu drepturi depline în Asociația Interlan.
Începând cu 22.04.2023, CORE JOY COMMUNICATION S.R.L. devine membru cu drepturi depline în Asociația Interlan.
Conferința “Ziua Comunicațiilor 2023” are loc în data de 9 mai 2023. Ediția din acest an este dedicată promovării soluțiilor pentru Tehnologia 5G pentru o societate și o economie modernă și reunește reprezentanți ai administrației centrale și locale, instituții publice și organizațiilor private implicate în promovarea și implementarea proiectelor sustenabile în România.
La această ediție, Asociația Interlan este reprezentată de Angela Stănescu, Roxana Coman și Eric Băleanu. Pe parcursul conferinței sunt abordate teme de actualitate, precum: măsuri de creștere a conectivității de mare vitează, de implementare a noii tehnologii 5G și de stimulare a investițiilor în tandem cu accelerarea proceselor de transformare digitală a întregii societăți.
Sursa: https://www.interlan.ro/ziua-comunicatiilor-2023/
În data de 22 aprilie 2023 are loc Adunarea Generală a membrilor Asociației Interlan.
În cadrul Adunării Generale Ordinare se iau decizii privind proiecte viitoare și sunt aderați noi membri în cadrul Asociației.
În data de 11 noiembrie 2022 a avut loc la Hotel Peștera, Platoul Bucegi, Adunarea Generală Extraordinară a membrilor Asociației Interlan. În cadrul Adunării Generale Extraordinare este prezentat și aprobat planul de buget pe anul 2023 și se iau decizii privind proiecte viitoare.
Conferința Romanian Fiber Optic Conference este cel mai așteptat eveniment al industriei de profil din România iar anul acesta s-a desfășurat pe data de 04.05.2022 la Radisson Blu București. Evenimentul este structurat în două secțiuni și a conține prezentări și dezbateri pe teme naționale de interes comun, tema din acest an fiind “Fiber Optic Infrastructure for Smart Cities and Smart Communities”.
La eveniment participă și delegația Asociației Interlan formată din Roxana Coman și Eric Băleanu, care a fost invitat la discuțiile moderate din cadrul celui de-al doilea panel dedicat operatorilor de rețele.
Aplaudăm organizatorii conferinței Romanian Fiber Optic Conference pentru inițiativă și pentru realizarea unui eveniment de succes!
Sursa: https://www.interlan.ro/conferinta-romanian-fiber-optic-conference-2022/
Începând cu 09.04.2022 BANAT NETWORK INTEGRATED COMMUNICATIONS devine membru cu drepturi depline în Asociația Interlan.