Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Întrebări frecvente

Cine poate deveni membru al Asociației Interlan?

Poate deveni membru al Asociației Interlan orice companie din România, cu capital integral privat și românesc, care deține un certificat tip de furnizor de rețele sau de servicii de comunicații electronice emis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și are o cifră de afaceri anuală de până la 15 milioane lei.

Cum poate deveni compania mea membru al Asociației Interlan?

Companiile care întrunesc condițiile preliminare pot transmite Asociației Interlan o solicitare de aderare, împreună cu un set de informații legate de companie. Aceste documente împreună cu copii ale celor de înregistrare legală și ale autorizărilor și certificărilor vor fi analizate de către membrii Consiliului Director, care vor invita reprezentantul companiei candidate la un interviu în vederea aderării. Ultimul pas este dezbaterea solicitării de aderare în cadrul Adunării Generale a companiilor membre, unde reprezentanții acestora vor decide dacă vei fi primit în familia noastră.

Există un profil specific al membrului Asociației Interlan?

În general, companiile membre ale Asociației Interlan sunt furnizori de servicii de acces la internet, televiziune prin cablu sau telefonie fixă și se adresează cu precădere utilizatorilor finali din segmentul rezidențial, însă multe din acestea au în portofoliul lor servicii care se adresează segmentului business, cum ar fi furnizarea de servicii de acces la Internet cu bandă garantată, servicii de transport de date, găzduire domenii de internet, găzduire servere în centre de date dedicate, servicii de gestionare a resurselor de numerotație IP și transferuri asociate, proiectarea și instalarea de rețele de date, programare web și baze de date, servicii de instalare echipamente de supraveghere video și multe altele.

Care sunt principalele beneficii pe care compania mea le poate avea în calitate de membru al Asociației Interlan?

Companiile membre ale Asociației Interlan beneficiază de condiții speciale privind utilizarea serviciilor pe care aceasta le oferă operatorilor de telecomunicații și rețele. Acestea au posibilitatea de a-și conecta rețeaua de date la infrastructura InterLAN Internet Exchange în orice punct de prezență și pe orice capacitate fără plata vreunei taxe suplimentare, alta decât cotizația de membru. Anumite servicii oferite de Asociația Interlan tuturor operatorilor de rețele din România au condiții tehnice și financiare mai avantajoase pentru companiile membre. Reprezentanții acestora pot beneficia de asigurarea unor servicii de transport și cazare la evenimentele organizate de Asociația Interlan: Adunări Generale, workshop-uri, conferința RONOG, alte evenimente ale industriei de profil găzduite sau susținute de aceasta.

Ce este RONOG și cum se implică Asociația Interlan în această activitate?

Romanian Network Operators Group, pe scurt RONOG, este un grup de lucru al operatorilor de rețele din România, care se întrunește anual în cadrul unei conferințe susținute de Asociația Interlan împreună cu partenerii săi tradiționali, Euro-IX, RIPE NCC și Internet Society, alături de alți sponsori care susțin proiect ale comunității și dezvoltarea de rețele fiabile și sigure. În cadrul conferinței RONOG se discută despre problemele actuale în gestionarea și dezvoltarea de rețele de comunicații de date și se prezintă noi tehnologii și reglementări în domeniu.

Ce sunt workshop-urile Asociației Interlan?

Asociația Interlan organizează periodic, o dată sau de două ori pe an, workshop-uri dedicate exclusiv reprezentanților companiilor membre pe teme tehnice ce țin de gestionarea rețelelor de date și cablu TV, legături de peering sau interconectare cu alte rețele, implementări destinate creșterii securității rețelelor și orice alte subiecte de interes general. Acestea sunt de regulă organizate împreună cu Adunările Generale ale membrilor Asociației și se desfășoară într-o zonă turistică din România unde participanții pot să interacționeze și să discute subiecte de interes comun într-un cadru informal.

Comunicate de presă

 • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
 • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
 • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
 • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
 • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
 • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
 • 28/06 România a găzduit săptămâna trecută la Timișoara reuniunea regională RIPE SEE 7, evenimentul fiind găzduit de organizația europeană RIPE NCC în parteneriat cu Interlan. mai mult »
 • 02/11 RONOG 4 reunește ca în fiecare an reprezentanți ai operatorilor de rețele din România dar și din străinătate, participanții având astfel posibilitatea de a face schimb de experiență și de a împărtăși soluții și idei. mai mult »
 • 12/10 Asociația Interlan a solicitat oficial Președintelui ANCOM emiterea Deciziei prin care să se stabilească persoanele responsabile cu implementarea Avizului emis pentru rețeaua Netcity din București. mai mult »
 • 28/06 Reuniunea regională RIPE SEE 7 va avea loc anul viitor în perioada 18-19 iunie la Timișoara, evenimentul fiind organizat de RIPE NCC și găzduit de InterLAN Internet Exchange. mai mult »
Interlan Internet Exchange

Articole

 • Looking into the future - Forumul Virtual Euro-IX 02-12-2020 - În data de 2 decembrie are loc Forumul Virtual Euro – IX ‘’Looking into the future’’. Tema de discuție a acestui forum analizează unele dintre modificările tehnice și comerciale ale IXP-urilor și cum se adapteaza IXP-urile noilor schimbări tehnologice. Angela Stănescu, reprezentanta Interlan Internet Exchange prezintă în cadrul panelului ’’IXP Marketplace Panel’’ importanța și necesitatea mai mult »
 • O noua ediție a conferinței Ziua Comunicațiilor 17-09-2020 - Cea de a 24-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor s-a desfășurat în data de 15 septembrie 2020 și a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice din sectorul de telecomunicații, operatori telecom și furnizori de soluții de comunicații, precum și companii de top din IT&C. Asociația Interlan a susținut împreună cu celelalte asociații partenere ediția din acest mai mult »
 • Conferința Ziua Comunicațiilor 09-09-2020 - Ediţia 2020 a conferinţei Ziua Comunicaţiilor adopta un format inovativ, cu dezbateri derulate într-un studio multimedia şi audienţa conectată pe diverse canale online şi social media. Pe 15 septembrie, reprezentaţi ai celor mai relevante instituţii publice implicate în digitalizarea României şi ai principalilor jucători din industrie vor dezbate modul în care telecomunicaţiile ajuta la depăşirea mai mult »
 • Din 15 iulie, InterLAN Internet Exchange găzduiește un server speedtest.net! 15-07-2020 - Speedtest.net este o rețea globală de servere destinate testelor de viteză a conexiunilor la Internet. Milioane de teste se fac zilnic pe serverele puse la dispoziție de operatori terți – furnizori de servicii de acces la internet, furnizori de servicii de hosting etc. Începând cu 15 iulie, InterLAN Internet Exchange pune la dispoziție un astfel de mai mult »
 • Din 10 iulie, InterLAN Internet Exchange se alătură ro.pool.ntp.org, găzduind un server NTP disponibil public 14-07-2020 - Serverele de timp citesc ora reală dintr-un ceas de referință și distribuie informația mai departe prin rețelele de computere, acestea putând fi locale sau publice. Protocolul utilizat pentru distribuirea și sincronizarea timpului pe internet se numește NTP (Network Time Protocol). InterLAN găzduiește un server NTP care este disponibil publicului larg începând cu data de 10 mai mult »
 • Asociația Interlan are o față nouă pe internet 09-04-2020 - Asociația Interlan a inaugurat noul său site de internet, care poate fi accesat pe adresa https://asociatia.interlan.ro. Pe noua platformă care are un design mai proaspăt și modern se regăsesc informații despre Asociație și companiile membre – furnizori de servicii de telecomunicații și rețele din România, serviciile pe care Asociația le pune la dispoziție, știri relevante mai mult »
 • Asociația Interlan scrisoare deschisă către Președintele României 08-04-2020 - Asociația Interlan împreună cu Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România s-au adresat printr-o scrisoare deschisă, Președintelui României cu privire la Proiectul de lege pentru acordarea unor facilități pentru contribuabilii operatori economici. Documentul a fost preluat și publicat de presa de specialitate și poate fi analizat pe comunicate wall-street.ro și pe hotnews.ro mai mult »
 • Asociația Interlan Dăruiește Speranță! 20-03-2020 - În anul 2019, Asociația Interlan a donat către spitalul județean Călărași un incubator pentru a veni în sprijinul nou născuților prematur.Prin acest proiect, comunitatea furnizorilor locali de servicii de telecomunicații demonstrează faptul că, pe lângă realizarea celei mai mari platforme de interconectare a rețelelor de comunicații electronice la nivel național prin mijloace proprii, reușește să mai mult »
 • Romanian Fiber Optic Conference - Underground fiber optic networks = future? 04-03-2020 - Asociația Interlan participă și susține împreună cu asociațiile partenere ale evenimentului, ediția din acest an a conferinței “Romanian Fiber Optic Conference – Underground fiber optic networks = future?”. Evenimentul are loc la hotel Radisson Blu, București și are ca invitați reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale române, ai industriei telecom dar și ai domeniilor conexe. Romanian Fiber mai mult »
 • O nouă ediție a conferinței Romanian Fiber Optic 17-02-2020 - Cel mai așteptat eveniment al industriei de profil, Romanian Fiber Optic Conference, va avea loc anul acesta în data de 4 martie, la hotel Radisson Blu, în București. Vor participa invitați străini, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale române, ai industriei telecom, dar și ai domeniilor conexe. Evenimentul va fi structurat în două părți: prezentările speaker-ilor invitați mai mult »