Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Întrebări frecvente

Cine poate deveni membru al Asociației Interlan?

Poate deveni membru al Asociației Interlan orice companie din România, cu capital integral privat și românesc, care deține un certificat tip de furnizor de rețele sau de servicii de comunicații electronice emis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și are o cifră de afaceri anuală de până la 15 milioane lei.

Cum poate deveni compania mea membru al Asociației Interlan?

Companiile care întrunesc condițiile preliminare pot transmite Asociației Interlan o solicitare de aderare, împreună cu un set de informații legate de companie. Aceste documente împreună cu copii ale celor de înregistrare legală și ale autorizărilor și certificărilor vor fi analizate de către membrii Consiliului Director, care vor invita reprezentantul companiei candidate la un interviu în vederea aderării. Ultimul pas este dezbaterea solicitării de aderare în cadrul Adunării Generale a companiilor membre, unde reprezentanții acestora vor decide dacă vei fi primit în familia noastră.

Există un profil specific al membrului Asociației Interlan?

În general, companiile membre ale Asociației Interlan sunt furnizori de servicii de acces la internet, televiziune prin cablu sau telefonie fixă și se adresează cu precădere utilizatorilor finali din segmentul rezidențial, însă multe din acestea au în portofoliul lor servicii care se adresează segmentului business, cum ar fi furnizarea de servicii de acces la Internet cu bandă garantată, servicii de transport de date, găzduire domenii de internet, găzduire servere în centre de date dedicate, servicii de gestionare a resurselor de numerotație IP și transferuri asociate, proiectarea și instalarea de rețele de date, programare web și baze de date, servicii de instalare echipamente de supraveghere video și multe altele.

Care sunt principalele beneficii pe care compania mea le poate avea în calitate de membru al Asociației Interlan?

Companiile membre ale Asociației Interlan beneficiază de condiții speciale privind utilizarea serviciilor pe care aceasta le oferă operatorilor de telecomunicații și rețele. Acestea au posibilitatea de a-și conecta rețeaua de date la infrastructura InterLAN Internet Exchange în orice punct de prezență și pe orice capacitate fără plata vreunei taxe suplimentare, alta decât cotizația de membru. Anumite servicii oferite de Asociația Interlan tuturor operatorilor de rețele din România au condiții tehnice și financiare mai avantajoase pentru companiile membre. Reprezentanții acestora pot beneficia de asigurarea unor servicii de transport și cazare la evenimentele organizate de Asociația Interlan: Adunări Generale, workshop-uri, conferința RONOG, alte evenimente ale industriei de profil găzduite sau susținute de aceasta.

Ce este RONOG și cum se implică Asociația Interlan în această activitate?

Romanian Network Operators Group, pe scurt RONOG, este un grup de lucru al operatorilor de rețele din România, care se întrunește anual în cadrul unei conferințe susținute de Asociația Interlan împreună cu partenerii săi tradiționali, Euro-IX, RIPE NCC și Internet Society, alături de alți sponsori care susțin proiect ale comunității și dezvoltarea de rețele fiabile și sigure. În cadrul conferinței RONOG se discută despre problemele actuale în gestionarea și dezvoltarea de rețele de comunicații de date și se prezintă noi tehnologii și reglementări în domeniu.

Ce sunt workshop-urile Asociației Interlan?

Asociația Interlan organizează periodic, o dată sau de două ori pe an, workshop-uri dedicate exclusiv reprezentanților companiilor membre pe teme tehnice ce țin de gestionarea rețelelor de date și cablu TV, legături de peering sau interconectare cu alte rețele, implementări destinate creșterii securității rețelelor și orice alte subiecte de interes general. Acestea sunt de regulă organizate împreună cu Adunările Generale ale membrilor Asociației și se desfășoară într-o zonă turistică din România unde participanții pot să interacționeze și să discute subiecte de interes comun într-un cadru informal.

Comunicate de presă

  • 05/05 93 de participanți din 25 de țări reprezentând 39 platforme Internet Exchange din lumea întreagă dar și furnizori renumiți de echipamente de telecomunicații s-au reunit în perioada 23-25 aprilie 2023 la Cluj-Napoca pentru a discuta probleme legate de interconectările de rețele la nivel european dar și global la cel de-al 38-lea Forum al organizației europene Euro-IX. În cadrul evenimentului au fost abordate diverse teme de discuții printre care sisteme de certificări, resurse disponibile comunității, noi tehnologii de transfer de date 400G și 800G, platforme de furnizare de conținut, centre de date, soluții de securitate destinate rețelelor de comunicații electronice. Evenimentul a fost organizat de Euro-IX, organizația europeană a platformelor Internet Exchange iar gazda locală a fost InterLAN Internet Exchange, cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România. Cele 25 de țări reprezentate la acest eveniment au fost Austria, Belgia, Brazilia, Cehia, Coasta de Fildeș, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Democratică Congo, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Țările de Jos și Ungaria. Este pentru cea de-a doua oară când InterLAN Internet Exchange găzduiește un Forum Euro-IX în România, după cel de-al 25-lea Forum Euro-IX găzduit în toamna anului 2014 la București. Un Internet Exchange este o platformă deschisă și neutră unde operatorii de rețele de comunicații electronice se pot interconecta pentru a face schimb de trafic de date și Internet în mod liber. O platformă deschisă este o infrastructură fizică furnizată pentru interconectarea rețelelor, disponibiă oricărui operator de rețea care este interesat de schimbul de trafic, fiecare dintre aceștia fiind responsabil pentru asigurarea propriei conexiuni la locația publică de interconectare. O platformă de interconectare neutră nu este deținută sau operată de niciun operator de rețea care participă la schimbul de trafic. Schimbul de trafic în mod liber se realizează atunci când operatorul de rețea care participă la acest schimb poate alege cu ce rețele să fie realizat acest lucru în funcție de necesitățile proprii. Punctele de prezență ale platformelor de interconectare se găsesc în centre de date dedicate instalate în facilități private sau universități și centre de cercetare. InterLAN Internet Exchange este cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România cu puncte de prezență în București și alte 7 orașe din țară (Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara) precum și în Frankfurt, Germania, fiind deținută și operată de Asociația Interlan, o organizație non-profit care susține activitatea furnizorilor de servicii de comunicații electronice și rețele din România. mai mult »
  • 30/09 Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București, unde au participat reprezentanți ai operatorilor de rețele de telecomunicații și ai organizațiilor de profil din Romania precum și din regiune. Evenimentul a reunit peste 130 de participanți ce au abordat subiecte privind direcțiile de dezvoltare a internetului, perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la platformele de schimb de trafic de internet, implementarea tehnologiei 5G în Romania, operaţiuni de testare și măsurare a parametrilor de reţea, Wi-Fi 6, influenţa Unix-ului în apariţia şi dezvoltarea Internet-ului în Romania pe scară largă. mai mult »
  • 06/09 Conferința RONOG revine în forță cu o ediție marcantă, prin participarea celor mai buni specialiști din domeniul telecomunicațiilor. Participanții sunt reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, furnizori de conținut, găzduire servere și domenii de internet, colocare și centre de date, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc. mai mult »
  • 14/02 Asociația Interlan semnalează faptul că prevederile proiectului de lege sunt de natură a afecta interesele legitime ale furnizorilor de servicii de comunicații electronice prin impunerea unor sarcini și obligații administrative disproporționate și cu evident impact economic, care pot genera imposibilitatea desfășurării activității specifice în domeniul comunicațiilor electronice mai mult »
  • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
  • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
  • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
  • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
  • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
  • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
Interlan Internet Exchange

Articole