Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Scrisoare Deschisă adresată Excelenței sale domnului Klaus Werner Iohannis, Președintele României,

08.04.2020

Excelențele voastre,

Subscrisele 

Asociația INTERLAN, cu sediul în str. Cezar Bolliac nr. 8, et. 1, ap. 3, sector 3, București, tel/fax 031-710.24.28, e-mail: office@interlan.ro, legal reprezentată de Eric Andrei Băleanu, Președinte,

Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (prescurtat ANISP), cu sediul în b-dul Națiunile Unite nr. 1, bl. 108 A, et. 1, unitatea C1, sector 5, București, tel: 021-316.10.33, fax: 021-316.10.29, e-mail: office@anisp.ro, legal reprezentată de Cătălin Cuturela, Președinte, 

în calitate de asociații profesionale reprezentative ale domeniului de telecomunicații din România, care reprezentăm operatorii economici furnizori de rețele și servicii de comunicații electronice (internet, telefonie şi televiziune prin cablu), şi

am luat la cunoștință cu îngrijorare despre faptul că, prin articolul 4 al Proiectului de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României (trimis recent spre promulgare), în realitate au fost instituite o serie de măsuri ce pot afecta iremediabil buna funcționare a industriei telecom tocmai în această perioadă în care a fost declarată starea de urgență pe teritoriul României ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus COVID-19.

 Astfel, conform Proiectului de lege precitat:

Art. 4. - (1) La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilități: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.

 Deși la alineatele următoare ale aceluiași articol, inițiatorii proiectului de act normativ au prevăzut şi un mecanism de creditare de tip factoring cu dobândă „0” pentru furnizorii de utilități afectați de măsurile de mai sus, mecanism ce ar urma să fie garantat de către Ministerul Finanțelor Publice prin Trezoreria Statului, din experiența noastră anterioară cunoaștem foarte bine că simpla existență a unei prevederi normative nu suplinește lipsa mijloacelor financiare.

 Dorim să arătăm încă din start că prețul unui abonament de internet broadband furnizat prin rețele fixe (de exemplu) din Romania este printre cele mai mici din lume, având o valoare de cca. 8 euro/lună (TVA inclus), respectiv 40 lei/lună (TVA inclus), ceea ce reprezintă aprox.25% din media valorii abonamentelor internet la nivelul tarilor membre UE.

 Astfel, se poate constata cu ușurință că acest serviciu de comunicații electronice este extrem de ușor de suportat sub aspectul costurilor abonamentului chiar şi de către o persoană cu venituri reduse, adevăr confirmat de numărul foarte mare al utilizatorilor de internet din România, aspect ce validează politicile comerciale de preț ale operatorilor economici din industria telecom.

 Dorim, de asemenea, să arătăm că marja de profit în domeniul comunicațiilor electronice este una extrem de redusă, ce nu depășește 9% din valoarea totală a abonamentului, restul reprezentându-l costurile de operare, colocare şi tranzit, mentenanța rețelelor şi echipamentelor, chiriile pentru infrastructură, costurile cu plata utilităților (energia electrică) şi salariile.

 Or, în contextul în care cca. 20% din numărul salariaților romani (peste 1,2 milioane de persoane) au fost trimise până la acest moment în șomaj tehnic şi un număr corespunzător de întreprinderi mici şi mijlocii şi-au suspendat activitatea ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României, devine de domeniul evidenței că o asemenea avalanșă de solicitări de amânare la plată a abonamentelor de internet şi televiziune prin cablu ar conduce la perturbări semnificative în buna funcționare a acestor servicii riscand sa duca la inchiderea unor operatori din cauza imposibilitatii metinerii in functiune a retelelor si serviciilor de telecomunicatii.

 Văzând situația extrem de critică pe care o traversează Romania în această perioadă, operatorii economici din industria telecom nu şi-au redus, sau suspendat activitatea, nu şi-au trimis salariații în șomaj tehnic şi nu au cerut ajutoare de stat, înțelegând că au un rol economic şi social extrem de important în această perioadă prin asigurarea optimei funcționări a serviciilor de internet şi televiziune prin cablu, mai ales în contextul în care viața economică şi socială a României se desfășoară din ce în ce mai mult online.

 Vrem să credem că inițiatorii Proiectului de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României nu şi-au imaginat absolut deloc cum ar putea arăta viața cotidiană a societății dacă populația, instituțiile publice şi agenții economici nu ar avea (să zicem) 2-3 ore nici acces internet şi nici semnal la televizoare.

 Dorim să îi asigurăm pe aceasta cale că acest scenariu sumbru nu este unul imposibil şi că până şi furnizorii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie pot avea dificultăți de funcționare în lipsa fondurilor care, preponderent în cazul lor, provin din abonamente.

 Având în vedere toate cele de mai sus, vă rugăm respectuos domnule Președinte al României să nu promulgați Proiectului de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României în forma în care v-a fost transmis de către Parlamentul României şi să îl retrimiteți spre reexaminare.

În contextul în care Proiectului de lege conține deja o exceptare a operatorilor de telefonie mobilă de la regimul amânării plății abonamentelor pentru serviciile de date şi voce mobile pe o perioada de 3 luni de la instituirea stării de urgență, exceptare care încalcă în mod evident principiile privind egalitatea subiectelor de drept în fața legii (art.16) şi protecția concurenței loiale (art.135) consacrate de Constituție, vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV.

Sursa: https://comunicate.wall-street.ro/scrisoare-deschisa-2896


Comunicate de presă

  • 05/05 93 de participanți din 25 de țări reprezentând 39 platforme Internet Exchange din lumea întreagă dar și furnizori renumiți de echipamente de telecomunicații s-au reunit în perioada 23-25 aprilie 2023 la Cluj-Napoca pentru a discuta probleme legate de interconectările de rețele la nivel european dar și global la cel de-al 38-lea Forum al organizației europene Euro-IX. În cadrul evenimentului au fost abordate diverse teme de discuții printre care sisteme de certificări, resurse disponibile comunității, noi tehnologii de transfer de date 400G și 800G, platforme de furnizare de conținut, centre de date, soluții de securitate destinate rețelelor de comunicații electronice. Evenimentul a fost organizat de Euro-IX, organizația europeană a platformelor Internet Exchange iar gazda locală a fost InterLAN Internet Exchange, cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România. Cele 25 de țări reprezentate la acest eveniment au fost Austria, Belgia, Brazilia, Cehia, Coasta de Fildeș, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Democratică Congo, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Țările de Jos și Ungaria. Este pentru cea de-a doua oară când InterLAN Internet Exchange găzduiește un Forum Euro-IX în România, după cel de-al 25-lea Forum Euro-IX găzduit în toamna anului 2014 la București. Un Internet Exchange este o platformă deschisă și neutră unde operatorii de rețele de comunicații electronice se pot interconecta pentru a face schimb de trafic de date și Internet în mod liber. O platformă deschisă este o infrastructură fizică furnizată pentru interconectarea rețelelor, disponibiă oricărui operator de rețea care este interesat de schimbul de trafic, fiecare dintre aceștia fiind responsabil pentru asigurarea propriei conexiuni la locația publică de interconectare. O platformă de interconectare neutră nu este deținută sau operată de niciun operator de rețea care participă la schimbul de trafic. Schimbul de trafic în mod liber se realizează atunci când operatorul de rețea care participă la acest schimb poate alege cu ce rețele să fie realizat acest lucru în funcție de necesitățile proprii. Punctele de prezență ale platformelor de interconectare se găsesc în centre de date dedicate instalate în facilități private sau universități și centre de cercetare. InterLAN Internet Exchange este cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România cu puncte de prezență în București și alte 7 orașe din țară (Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara) precum și în Frankfurt, Germania, fiind deținută și operată de Asociația Interlan, o organizație non-profit care susține activitatea furnizorilor de servicii de comunicații electronice și rețele din România. mai mult »
  • 30/09 Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București, unde au participat reprezentanți ai operatorilor de rețele de telecomunicații și ai organizațiilor de profil din Romania precum și din regiune. Evenimentul a reunit peste 130 de participanți ce au abordat subiecte privind direcțiile de dezvoltare a internetului, perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la platformele de schimb de trafic de internet, implementarea tehnologiei 5G în Romania, operaţiuni de testare și măsurare a parametrilor de reţea, Wi-Fi 6, influenţa Unix-ului în apariţia şi dezvoltarea Internet-ului în Romania pe scară largă. mai mult »
  • 06/09 Conferința RONOG revine în forță cu o ediție marcantă, prin participarea celor mai buni specialiști din domeniul telecomunicațiilor. Participanții sunt reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, furnizori de conținut, găzduire servere și domenii de internet, colocare și centre de date, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc. mai mult »
  • 14/02 Asociația Interlan semnalează faptul că prevederile proiectului de lege sunt de natură a afecta interesele legitime ale furnizorilor de servicii de comunicații electronice prin impunerea unor sarcini și obligații administrative disproporționate și cu evident impact economic, care pot genera imposibilitatea desfășurării activității specifice în domeniul comunicațiilor electronice mai mult »
  • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
  • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
  • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
  • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
  • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
  • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »