Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București

30.09.2022

Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București, unde au participat reprezentanți ai operatorilor de rețele de telecomunicații și ai organizațiilor de profil din Romania precum și din regiune. Evenimentul a reunit peste 130 de participanți ce au abordat subiecte privind direcțiile de dezvoltare a internetului, perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la platformele de schimb de trafic de internet, implementarea tehnologiei 5G în Romania, operaţiuni de testare și măsurare a parametrilor de reţea, Wi-Fi 6, influenţa Unix-ului în apariţia şi dezvoltarea Internet-ului în Romania pe scară largă.

 

 

La eveniment au participat reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, găzduire servere și domenii de internet, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc.

Printre speakeri s-au remarcat: Gergana Petrova (RIPE NCC), Alexandru Rotaru (RoLink), Radu Ghidiceanu (ANISP), Eric Băleanu (InterLAN), Nermine El Saadany (Internet Society), René Fichtmüller (Global NOG Alliance/Flexoptix), Fredrik Korsback (AWS), Gergana Petrova (RIPE NCC), Cătălin Dănilă (Tele-Grup), Nicolae Oacă (consultant telecom), Marcin Bala (Salumanus), David Huberman (ICANN), Virgil Truică (Path) și Bogdan Cojocaru (Tele-Grup/Ekahau).

 

Alexandru Rotaru, RoLink, unul dintre inițiatorii internetului în România, a deschis prima sesiune de discuții. Împreuna cu invitatii: Liviu Ionescu, Stefaniță Vîlcu, Sebastian Țaralungă, Răzvan Stănescu și Dumitru Ciobârceanu s-a făcut o trecere prin istoria internetului și a provocărilor întâlnite de-a lungul timpului.

 

A doua sesiune moderată de Tiberiu Gându a debutat cu prezentările susținute de Nermine El Saadany (Internet Society/ISOC), Fredrick Korsback de la (Amazon Web Services/AWS). Apoi, Gergana Petrova (RIPE NCC) a prezentant un raport care arată date despre starea internetului din România, unde, printre altele, se observă lipsa serviciilor digitale în e-government, dar și un „urban-rural divide” foarte mare. Ultima prezentare susținută de René Fichtmüller (Global NOG Alliance) a tratat inițiativa „Keep Ukraine Connected”, care ajută la refacerea conexiunilor de internet în Ucraina distruse în urma invaziei ruse. Acesta a prezentat acțiunile care au fost întreprinse și a solicitat ajutor pentru susținerea funcționării infrastructurilor de comunicații din Ucraina.

 

După pauză, Cătălin Dănilă, coordonator departament tehnic Tele Grup, a făcut o prezentare despre un proiect de 205 km de fibră optică pe o rută între Ilfov și Vâlcea. În următoarea prezentare, Dr. Nicolae Oacă a vorbit despre tehnologia 5G, „România în impas”, arătând în raportul său tendința de regres a României în digitalizarea serviciilor. Marcin Bała (Salumanus) cu prezentarea „Spotlight on cost savings and revenue benefits of xWDM solution” a făcut o retrospectivă a tehnologiei xWDM și a evidențiat avantajele financiare ale echipamentelor de acest tip.

 

Ultima sesiune a început cu prezentarea lui David Huberman (ICANN) despre sistemul de servere rădăcină DNS ale internetului, „The Root Server System” Acesta a făcut un istoric al acestui sistem, a prezentat organizația ICANN și a discutat despre necesitatea implementării unor reglementări în acest domeniu în viitor. A urmat prezentarea lui Virgil Truică, DDoS Security Advocate (Path) „DDoS attacks in COVID times”, care a expus problema atacurilor de tip DDoS și a subliniat necesitatea implementării unor soluții de prevenție și detecție a acestora. Ultima prezentare din cadrul evenimentului a fost susținută de Bogdan Cojocaru (Tele Grup/Ekahau) - „De ce Wi-Fi 6?”, care a conținut un studiu de caz privind proiectarea și amplasarea unei rețele Wi-Fi6E.

 

Angela Stănescu, moderatoarea ultimei sesiuni a anunțat în încheiere că așteaptă observații, păreri, și impresii despre RONOG 7 din partea tuturor participanților, respectiv propuneri și sugestii de subiecte pentru edițiile viitoare.

 

Ca în fiecare an, evenimentul RONOG a contribuit la sinergia dintre specialiștii domeniului de telecomunicații lansând noi provocări pentru dezbateri ulterioare și dezvoltarea de parteneriate solide. Ediția viitoare a conferinței RONOG se dorește a rămâne în prim plan aceeași platformă deschisă de networking pentru toți membrii comunității RONOG!

 

Comunitatea RONOG le mulțumește sponsorilor, care au făcut posibilă desfășurarea evenimentului: Tele Grup, ModernTV, Amazon Web Services, Internet Systems Consortium, Flexoptix, AOTR, NXDATA, Internet Society, RIPE NCC, DCN Europe, Salumanus, Prohuman, Viva Telecom, Bitway Telecom, Chroot Network şi Mikrotik prin furnizorul pe România Starnet Media.

 

RONOG (Romanian Network Operators Group) este un grup de lucru al operatorilor de rețele din România creat la inițiativa Asociației Interlan. Asociația InterLAN, organizatoarea și gazda evenimentului, este o organizație non-profit al cărei scop principal este reprezentarea intereselor furnizorilor de telecomunicații mici și medii și deține cel mai mare nod neutru de schimb de trafic de internet din România, InterLAN Internet Exchange. Asociația InterLAN este membru cu drepturi depline în Euro-IX (Asociația Europeană a Internet Exchange-urilor) și organizația europenă RIPE NCC.

 

 

Programul integral al conferinței este disponibil pe 

http://www.ronog.ro


Comunicate de presă

  • 30/09 Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București, unde au participat reprezentanți ai operatorilor de rețele de telecomunicații și ai organizațiilor de profil din Romania precum și din regiune. Evenimentul a reunit peste 130 de participanți ce au abordat subiecte privind direcțiile de dezvoltare a internetului, perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la platformele de schimb de trafic de internet, implementarea tehnologiei 5G în Romania, operaţiuni de testare și măsurare a parametrilor de reţea, Wi-Fi 6, influenţa Unix-ului în apariţia şi dezvoltarea Internet-ului în Romania pe scară largă. mai mult »
  • 06/09 Conferința RONOG revine în forță cu o ediție marcantă, prin participarea celor mai buni specialiști din domeniul telecomunicațiilor. Participanții sunt reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, furnizori de conținut, găzduire servere și domenii de internet, colocare și centre de date, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc. mai mult »
  • 14/02 Asociația Interlan semnalează faptul că prevederile proiectului de lege sunt de natură a afecta interesele legitime ale furnizorilor de servicii de comunicații electronice prin impunerea unor sarcini și obligații administrative disproporționate și cu evident impact economic, care pot genera imposibilitatea desfășurării activității specifice în domeniul comunicațiilor electronice mai mult »
  • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
  • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
  • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
  • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
  • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
  • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
  • 28/06 România a găzduit săptămâna trecută la Timișoara reuniunea regională RIPE SEE 7, evenimentul fiind găzduit de organizația europeană RIPE NCC în parteneriat cu Interlan. mai mult »