Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București

30.09.2022

Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București, unde au participat reprezentanți ai operatorilor de rețele de telecomunicații și ai organizațiilor de profil din Romania precum și din regiune. Evenimentul a reunit peste 130 de participanți ce au abordat subiecte privind direcțiile de dezvoltare a internetului, perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la platformele de schimb de trafic de internet, implementarea tehnologiei 5G în Romania, operaţiuni de testare și măsurare a parametrilor de reţea, Wi-Fi 6, influenţa Unix-ului în apariţia şi dezvoltarea Internet-ului în Romania pe scară largă.

 

 

La eveniment au participat reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, găzduire servere și domenii de internet, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc.

Printre speakeri s-au remarcat: Gergana Petrova (RIPE NCC), Alexandru Rotaru (RoLink), Radu Ghidiceanu (ANISP), Eric Băleanu (InterLAN), Nermine El Saadany (Internet Society), René Fichtmüller (Global NOG Alliance/Flexoptix), Fredrik Korsback (AWS), Gergana Petrova (RIPE NCC), Cătălin Dănilă (Tele-Grup), Nicolae Oacă (consultant telecom), Marcin Bala (Salumanus), David Huberman (ICANN), Virgil Truică (Path) și Bogdan Cojocaru (Tele-Grup/Ekahau).

 

Alexandru Rotaru, RoLink, unul dintre inițiatorii internetului în România, a deschis prima sesiune de discuții. Împreuna cu invitatii: Liviu Ionescu, Stefaniță Vîlcu, Sebastian Țaralungă, Răzvan Stănescu și Dumitru Ciobârceanu s-a făcut o trecere prin istoria internetului și a provocărilor întâlnite de-a lungul timpului.

 

A doua sesiune moderată de Tiberiu Gându a debutat cu prezentările susținute de Nermine El Saadany (Internet Society/ISOC), Fredrick Korsback de la (Amazon Web Services/AWS). Apoi, Gergana Petrova (RIPE NCC) a prezentant un raport care arată date despre starea internetului din România, unde, printre altele, se observă lipsa serviciilor digitale în e-government, dar și un „urban-rural divide” foarte mare. Ultima prezentare susținută de René Fichtmüller (Global NOG Alliance) a tratat inițiativa „Keep Ukraine Connected”, care ajută la refacerea conexiunilor de internet în Ucraina distruse în urma invaziei ruse. Acesta a prezentat acțiunile care au fost întreprinse și a solicitat ajutor pentru susținerea funcționării infrastructurilor de comunicații din Ucraina.

 

După pauză, Cătălin Dănilă, coordonator departament tehnic Tele Grup, a făcut o prezentare despre un proiect de 205 km de fibră optică pe o rută între Ilfov și Vâlcea. În următoarea prezentare, Dr. Nicolae Oacă a vorbit despre tehnologia 5G, „România în impas”, arătând în raportul său tendința de regres a României în digitalizarea serviciilor. Marcin Bała (Salumanus) cu prezentarea „Spotlight on cost savings and revenue benefits of xWDM solution” a făcut o retrospectivă a tehnologiei xWDM și a evidențiat avantajele financiare ale echipamentelor de acest tip.

 

Ultima sesiune a început cu prezentarea lui David Huberman (ICANN) despre sistemul de servere rădăcină DNS ale internetului, „The Root Server System” Acesta a făcut un istoric al acestui sistem, a prezentat organizația ICANN și a discutat despre necesitatea implementării unor reglementări în acest domeniu în viitor. A urmat prezentarea lui Virgil Truică, DDoS Security Advocate (Path) „DDoS attacks in COVID times”, care a expus problema atacurilor de tip DDoS și a subliniat necesitatea implementării unor soluții de prevenție și detecție a acestora. Ultima prezentare din cadrul evenimentului a fost susținută de Bogdan Cojocaru (Tele Grup/Ekahau) - „De ce Wi-Fi 6?”, care a conținut un studiu de caz privind proiectarea și amplasarea unei rețele Wi-Fi6E.

 

Angela Stănescu, moderatoarea ultimei sesiuni a anunțat în încheiere că așteaptă observații, păreri, și impresii despre RONOG 7 din partea tuturor participanților, respectiv propuneri și sugestii de subiecte pentru edițiile viitoare.

 

Ca în fiecare an, evenimentul RONOG a contribuit la sinergia dintre specialiștii domeniului de telecomunicații lansând noi provocări pentru dezbateri ulterioare și dezvoltarea de parteneriate solide. Ediția viitoare a conferinței RONOG se dorește a rămâne în prim plan aceeași platformă deschisă de networking pentru toți membrii comunității RONOG!

 

Comunitatea RONOG le mulțumește sponsorilor, care au făcut posibilă desfășurarea evenimentului: Tele Grup, ModernTV, Amazon Web Services, Internet Systems Consortium, Flexoptix, AOTR, NXDATA, Internet Society, RIPE NCC, DCN Europe, Salumanus, Prohuman, Viva Telecom, Bitway Telecom, Chroot Network şi Mikrotik prin furnizorul pe România Starnet Media.

 

RONOG (Romanian Network Operators Group) este un grup de lucru al operatorilor de rețele din România creat la inițiativa Asociației Interlan. Asociația InterLAN, organizatoarea și gazda evenimentului, este o organizație non-profit al cărei scop principal este reprezentarea intereselor furnizorilor de telecomunicații mici și medii și deține cel mai mare nod neutru de schimb de trafic de internet din România, InterLAN Internet Exchange. Asociația InterLAN este membru cu drepturi depline în Euro-IX (Asociația Europeană a Internet Exchange-urilor) și organizația europenă RIPE NCC.

 

 

Programul integral al conferinței este disponibil pe 

http://www.ronog.ro


Comunicate de presă

  • 05/05 93 de participanți din 25 de țări reprezentând 39 platforme Internet Exchange din lumea întreagă dar și furnizori renumiți de echipamente de telecomunicații s-au reunit în perioada 23-25 aprilie 2023 la Cluj-Napoca pentru a discuta probleme legate de interconectările de rețele la nivel european dar și global la cel de-al 38-lea Forum al organizației europene Euro-IX. În cadrul evenimentului au fost abordate diverse teme de discuții printre care sisteme de certificări, resurse disponibile comunității, noi tehnologii de transfer de date 400G și 800G, platforme de furnizare de conținut, centre de date, soluții de securitate destinate rețelelor de comunicații electronice. Evenimentul a fost organizat de Euro-IX, organizația europeană a platformelor Internet Exchange iar gazda locală a fost InterLAN Internet Exchange, cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România. Cele 25 de țări reprezentate la acest eveniment au fost Austria, Belgia, Brazilia, Cehia, Coasta de Fildeș, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Democratică Congo, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Țările de Jos și Ungaria. Este pentru cea de-a doua oară când InterLAN Internet Exchange găzduiește un Forum Euro-IX în România, după cel de-al 25-lea Forum Euro-IX găzduit în toamna anului 2014 la București. Un Internet Exchange este o platformă deschisă și neutră unde operatorii de rețele de comunicații electronice se pot interconecta pentru a face schimb de trafic de date și Internet în mod liber. O platformă deschisă este o infrastructură fizică furnizată pentru interconectarea rețelelor, disponibiă oricărui operator de rețea care este interesat de schimbul de trafic, fiecare dintre aceștia fiind responsabil pentru asigurarea propriei conexiuni la locația publică de interconectare. O platformă de interconectare neutră nu este deținută sau operată de niciun operator de rețea care participă la schimbul de trafic. Schimbul de trafic în mod liber se realizează atunci când operatorul de rețea care participă la acest schimb poate alege cu ce rețele să fie realizat acest lucru în funcție de necesitățile proprii. Punctele de prezență ale platformelor de interconectare se găsesc în centre de date dedicate instalate în facilități private sau universități și centre de cercetare. InterLAN Internet Exchange este cea mai mare platformă națională de schimb de trafic de date și Internet din România cu puncte de prezență în București și alte 7 orașe din țară (Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Suceava, Timișoara) precum și în Frankfurt, Germania, fiind deținută și operată de Asociația Interlan, o organizație non-profit care susține activitatea furnizorilor de servicii de comunicații electronice și rețele din România. mai mult »
  • 30/09 Cea de-a șaptea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația Interlan a avut loc în data de 29 Septembrie 2022 la București, unde au participat reprezentanți ai operatorilor de rețele de telecomunicații și ai organizațiilor de profil din Romania precum și din regiune. Evenimentul a reunit peste 130 de participanți ce au abordat subiecte privind direcțiile de dezvoltare a internetului, perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, securitatea reţelelor şi sistemelor informaţionale, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la platformele de schimb de trafic de internet, implementarea tehnologiei 5G în Romania, operaţiuni de testare și măsurare a parametrilor de reţea, Wi-Fi 6, influenţa Unix-ului în apariţia şi dezvoltarea Internet-ului în Romania pe scară largă. mai mult »
  • 06/09 Conferința RONOG revine în forță cu o ediție marcantă, prin participarea celor mai buni specialiști din domeniul telecomunicațiilor. Participanții sunt reprezentanți din cadrul companiilor care oferă servicii de acces la internet, transmisiuni de date, servicii de voce, cablu TV, furnizori de conținut, găzduire servere și domenii de internet, colocare și centre de date, dar și din rândul autorităților de reglementare, al furnizorilor de echipamente și soluții de securitate etc. mai mult »
  • 14/02 Asociația Interlan semnalează faptul că prevederile proiectului de lege sunt de natură a afecta interesele legitime ale furnizorilor de servicii de comunicații electronice prin impunerea unor sarcini și obligații administrative disproporționate și cu evident impact economic, care pot genera imposibilitatea desfășurării activității specifice în domeniul comunicațiilor electronice mai mult »
  • 08/04 Vă solicităm domnule Președinte al României să cereți Parlamentului României ca exceptarea privind aplicarea art.4 din Proiectul de lege pentru acordarea unor facilitați pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României să se aplice tuturor furnizorilor de servicii telefonice, de internet și cablu TV. mai mult »
  • 15/10 Există multe maternități de stat în care se nasc copii cu dificultăți severe și au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor! mai mult »
  • 03/10 Cea de-a șasea ediție a evenimentului RONOG găzduit de Asociația InterLAN a avut loc în data de 01 Octombrie 2019, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București mai mult »
  • 02/09 În ziua de marți 01 octombrie, începând cu ora 9:00 va alea loc cea de-a șasea ediție a conferinței RONOG la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »
  • 25/10 S-a încheiat o nouă ediție de succes a evenimentului dedicat operatorilor de rețele din România! Conferința RONOG 5 a avut loc marți, 23 octombrie 2018 la hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult »
  • 24/09 Conferința RONOG a început numărătoarea inversă până la cea de-a cincea ediție ce va avea loc marți 23 octombrie, începând cu ora 9.00, la Hotel JW Marriott Bucharest Grand din București. mai mult »