Comunitatea operatorilor locali de rețele de telecomunicații

Asociația Interlan s-a alăturat inițiativei ApTI și se opune propunerii de Regulament #ChatControl

15.09.2023

Asociația Interlan s-a alăturat inițiativei ApTI și împreuna cu alte organizații au trimis o scrisoare deschisă către Ministerele de Interne și Externe ale României pe tema #Chatcontrol - o propunere de Regulament UE care ar însemna de fapt crearea unui sistem de monitorizare a conversațiilor criptate.

În total, 11 organizații trag semnalul de alarmă și speră ca autoritățile să îl audă deoarece dacă Regulamentul #ChatControl va trece, tot ce înseamnă un Internet sigur, cu comunicații confidențiale și private, va dispărea.

Conținutul scrisorii și semnatarii acesteia se află mai jos:

 

Către Ministerul Afacerilor Interne 

Către Ministerul Afacerilor Externe

Organizațiile semnatare vă adresează prin prezenta scrisoare deschisă un îndemn de a nu susține, în cadrul discuțiilor din Consiliul European cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, versiunea actuală de propunere de Regulament “de stabilire a normelor de prevenire și combatere a abuzului sexual asupra copiilor” 2022/0155(COD).

Practic, Comisia Europeană propune o monitorizare fără precedent: conversațiile online ale tuturor cetățenilor Uniunii Europene ar urma să fie monitorizate în mod continuu.Tot conținutul urcat online ar urma să fie scanat, la cererea guvernelor. Acest demers va vulnerabiliza conversațiile online ale tuturor cetățenilor din Uniunea Europeană și a fost denumit peiorativ #ChatControl.

În Marea Britanie, o propunere legislativă similară, Online Safety Bill, a fost criticată dur deopotrivă de companii și de societatea civilă. Propunerea engleză ar urma să implementeze un mecanism similar cu #ChatControl - făcând obligatorie scanarea tuturor conversațiilor cetățenilor. Companii precum WhatsApp și Signal au avertizat guvernul englez că mai degrabă își vor retrage produsele de pe piața locală decât să se supună noii legi.

Acum câteva zile Guvernul Marii Britanii a schimbat formularea propunerii, clarificând astfel că obligațiile de scanare a comunicațiilor vor fi aplicate doar atunci când este fezabil din punct de vedere tehnic ca monitorizarea să nu compromită siguranța și confidențialitatea conversațiilor.

Comisia Europeană, însă, a eșuat până în prezent să facă modificări esențiale pentru a proteja drepturile omului, inclusiv viața privată, libertatea de exprimare și prezumția de nevinovăție.

Propunerea de Regulament al UE, a fost criticată de experți juridici, de societatea civilă din Uniunea Europeană (o scrisoare similară cu peste 80 de semnatari a fost trimisă către statele UE pe 13 septembrie) și de experți din mediul academic. Opt dintre statele membre ale Uniunii au ridicat deja semnalul de alarmă legat de forma actuală a propunerii de Regulament.

Chiar Serviciul Juridic din Consiliul European avertizează că aceasta ar încălca probabil drepturile a sute de milioane de persoane din Europa, fără a exista vreo suspiciune că aceștia au făcut ceva greșit.

Peste 500 de cadre universitare, inclusiv din 19 țări ale UE, au explicat că propunerea Chat Control este periculoasă din punct de vedere tehnic și reprezintă o amenințare serioasă la adresa criptării. Implementarea formei actuale ar compromite siguranța și confidențialitatea conversațiilor online ale cetățenilor.

Mai mult, Comisia Europeană propune să excludă propriile comunicări din monitorizare, practic recunoscând faptul că nu se poate asigura confidențialitatea comunicațiilor prin această monitorizare.

Organizațiile semnatare cer, prin prezenta scrisoare deschisă, ca România să se poziționeze de partea drepturilor omului și să protejeze cetățenii români și cetățenii Uniunii Europene de o monitorizare invazivă și nejustificată.

 1. Asociația pentru Tehnologie și Internet - ApTI
 2. ActiveWatch
 3. Asociația Pe Stop
 4. Asociația Dream Project
 5. Asociația Mediawise Society
 6. Asociația Declic
 7. Centrul pentru Inovare Publică
 8. Centrul pentru Jurnalism Independent
 9. Expert Forum
 10. Asociația pentru Dezvoltarea Internetului - ISOC Romania Chapter
 11. Asociația Interlan

București, 15 septembrie 2023